فیزیوتراپی سکته مغزی
فیزیوتراپی سکته مغزی
فیزیوتراپی سکته مغزی و خدمات تخصصی توانبخشی و کاردرمانی سکته مغزی میتواند تاثیر بسیار مثبتی در بهبود و درمان مبتلایان به انواع سکتههای مغزی داشته باشد. افراد با سن بالای ۵۵ سال ریسک بالاتری نسبت به افراد جوانتر دارند. مردان نسبت به زنان ریسک بالاتری برای ابتلا به بیماری سکته مغزی دارند ولی احتمال مرگ در زنان بالاتر است. همچنین استفاده از هورمون درمانی (استروژن) ریسک ابتلا به آسیبهای عروقی مغز یا استروک را افزایش میدهد
سکته مغزی یا آسیبهای عروقی مغز
سکته مغزی (Strokes) یا آسیبهای عروقی مغز (Cerebrovascular Accidents) شایعترین بیماریهای ناتوانکننده دستگاه اعصاب میباشد و پس از بیماری های قلبی و سرطانها، مهمترین علت مرگ افراد بالاتر از ۴۵ سال را تشکیل میدهند.
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که یک لخته خونی باعث انسداد شریان خونرسان مغزی شود یا یک رگ خونی مغز پاره شده و خونرسانی به بخشی از مغز متوقف میشود. این موجب اختلال در اکسیژنرسانی به مغز و به دنبال آن مرگ سلولهای مغزی میشود.
مرگ سلولهای مغزی، موجب اختلال در عملکرد بخشهای مختلف بدن میگردد. سکته مغزی میتواند باعث فلج عضلانی، از دست دادن حس زبان گفتار، مشکلات بینایی، ادراک بصری، کما و حتی مرگ شود.
فیزیوتراپی سکته مغزی میتواند به بهبود بیماران و مبتلایان به انواع سکته مغزی کمک نماید.
انواع اصلی سکته مغزی را بشناسید
سکته مغزی را میتوان به دو نوع اصلی تقسیمبندی کرد:
- سکتههای ایسکمیک یا گذرا
- سکتههای هموراژیک
سکته ایسکمیک
در سکته ایسکمیک که در ۸۵% از موارد سکتههای مغزی مشاهده میشود، انسداد عروقی و افت بارز پرفیوژن مغزی صورت میگیرد.
سکتههای هموراژیک
در سکته هموراژیک که در ۱۵% از موارد سکتههای مغزی مشاهده میشود، تراوش یا نشت خون از داخل عروق به درون مغز و یا فضای زیر عنکبوتیه وجود دارد.
اگرچه شباهتهایی میان دو نوع سکته مغزی وجود دارد، اما علل کلی، پاتوفیزیولوژی، تدابیر پزشکی، کنترل به طریق جراحی و مراقبتهای پرستاری در آنها با یکدیگر متفاوت است.
مقایسه انواع اصلی سکتههای مغزی و علائم آن
در جدول زیر انواع اصلی سکتههای مغزی و علائم آن را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
ایسکمیک | هموراژیک | |
علل | ترومبوز شریان های بزرگ
ترومبوز شریانهای کوچک نفوذ کننده آمبولی کاردیوژنیک کریپتوژنیک (با علل نامشخص) |
خونریزی داخل مغزی
خونریزی زیر عنکبوتیه آنوریسم مغزی ناهنجاری های شریانی – وریدی |
نشانههای اصلی | بیحسی و ضعف در صورت، دستها و پاها، به ویژه در یک طرف بدن | سردرد بسیار شدید
کاهش سطح هوشیاری |
بهبود عملکردها | معمولا تا ۶ ماه وضعیت بیمار ثابت میشود | روند بهبودی کندتر و تدریجیتر است و بعد از حدود ۱۸ ماه وضعیت بیمار ثابت میشود |
علائم اولیه سکته مغزی چیست؟ مهمترین اقدامات کدام است؟
علائم اولیه سکته مغزی و مهمترین اقداماتی که باید انجام داد شامل موارد زیر است:
- افتادگی صورت
- ضعف دستها
- اشکال در صحبت کردن
- زمان
۱) افتادگی صورت
از بیمار بخواهید که لبخند بزند. در صورتی که سکته کرده باشد یک طرف صورت او دچار افتادگی میشود.
۲) ضعف دستها
اگر بیمار سکته کرده باشد وقتی از او میخواهید دستهایش را بالا بیاورد، یکی از دستهایش پایین میافتد.
۳) اشکال در صحبت کردن
اگر از فرد بخواهید یک جمله ساده بگوید، اگر سکته کرده باشد، لکنت دارد یا کلمات را نامفهوم ادا میکند.
۴) زمان
اگر یکی از علائم فوق در فردی دیده شود، بلافاصله باید با اورژانس تماس گرفته شود و فرد به مرکز درمانی مناسب منتقل گردد. هر چه فرد مشکوک به سکته مغزی زودتر تحت درمان قرار بگیرد، پیش آگهی بهتری داشته و آسیب کمتری را تجربه میکند و احتمال مرگ او کمتر خواهد شد.
برای تشخیص و درمان بهتر یک بیمار دچار سکته مغزی، او نیاز دارد که در ۳ ساعت اول پس از ظاهر شدن نخستین نشانهها در بیمارستان تحت مداوا قرار گیرد.
در مراحل بعدی و با استفاده از برنامهای جامع و هدفمند میتوان از طریق اقدامات توانبخشی و فیزیوتراپی سکته مغزی به روند بهبود بیمار کمک کرد.

با علائم سکته مغزی بیشتر آشنا شوید
در بیشتر افراد، علائم سکته مغزی به سرعت و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند. علائم هر سکته مغزی بستگی به قسمتی از مغز دارد که دچار گرفتاری شده است.
نشانههای سکته مغزی امکان دارد شامل موارد زیر گردد:
- ضعف و کرختی صورت و بازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن (همی پارزی)
- فلج صورت، بازو و پاها در همان طرف (همی پلژی)
- عدم تعادل و لنگ زدن (آتاکسی)
- اختلال در تکلم یا در درک کلام (دیس آرتری)
- اشکال در بلع (دیس فاژی)
- کرختی و سوزش قسمتهای بدن، اشکال در درک وضعیت و موقعیت (پارستزی)
- دو بینی و تاری دید، یا از دست دادن بینایی به خصوص در یک چشم
- سردرد شدید و ناگهانی
- از دست دادن حافظه کوتاه مدت و طولانی مدت – اختلال در قضاوت
- سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی
- بیاختیاری ادرار و مدفوع
- اشکال در پیدا کردن کلمات و فهمیدن آن چیزی که دیگران میگویند
- عدم توانایی در انجام حرکات ظریف
اگر سکته مغزی شدید باشد، قسمتهایی از مغز که کنترل تنفس و فشار خون را بر عهده دارند ممکن است گرفتار شده یا اینکه ممکن است شخص به اغماء رفته و نتایج مرگباری را به دنبال داشته باشد.
فیزیوتراپی سکته مغزی
فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی از ۲۴ ساعت پس از سکته مغزی در بیمارستان (ICU و بخش) شروع میشود و بلافاصله پس از ترخیص بیمار برحسب توانایی بیمار به صورت فیزیوتراپی در خانه یا در کلینیک انجام میشود.
به تاثیر فیزیوتراپی در سکته مغزی باور داشته باشید
نکته خوشحال کننده درباره بیماری سکته مغزی این است که نه تنها میتوان از سکته مغزی پیشگیری کرد، بلکه بازماندگان سکته مغزی میتوانند بهبود یافته و مجددا کیفیت زندگیشان را با مراقبت مناسب و طولانی مدت و حمایت کافی به دست بیاورند.
چگونه فیزیوتراپی به درمان سکته مغزی کمک می کند؟
پس از سکته مغزی، مغز ما نمیتواند سلولهای جدیدی را تولید و جایگزین سلولهای آسیبدیده کند، اما با شروع تمرینات و تحریکات فیزیوتراپی، مغز این توانایی را دارد که سلولهای سالم اما نامنظم خود را دوباره مرتب کرده و توانایی از دست رفته را جبران کند.
در مراحل اولیه، فیزیوتراپی بر روی جلوگیری از عوارض احتمالی و بازگرداندن توانایی شما برای حرکت و فعال بودن از نو تمرکز خواهد کرد. با گذشت زمان، هدف فیزیوتراپی سکته مغزی کمک به شما برای مستقل شدن بیشتر است و بر روی بازآموزی مهارتهایی که برای شما مهم است، تمرکز دارد.
متخصصین و فیزیوتراپیستهای مجرب در کلینیک فیزیوتراپی بهروزی، برنامه درمانی اختصاصی را پس از معاینه و ارزیابی شرایط، طرحریزی میکنند تا بیمار به بهترین کیفیت ممکن زندگی دست یابد. برنامه فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی بر توانایی حرکتی، تسکین درد و روشهای پیشگیری از بروز مشکلات پس از سکته مغزی متمرکز میشود.
بدون دیدگاه